Koersverloop

De leergang Koersverleggend Leiderschap is bedoeld voor leiders van organisaties, afdelingen, teams, consultants en high performance professionals. Die de koers van zichzelf, de organisatie en de omgeving (patroondoorbrekend) willen richten en verbinden.

De afgelopen jaren waren de deelnemers afkomstig uit een diversiteit van corporate organisaties, MKB-organisaties, DGA’s, verenigingen en stichtingen, semi-publieke dienstverleners, overheden en zelfstandigen. Juist die diversiteit leid tot meervoudig spiegelen en vensteren (óf demarreren en stayeren).

De leergang behelst 6 leiderschapsdagen met iedere dag bijdragen van (inter)nationale topdocenten en adembenemende fietsetappes.

Dagritme

Gedurende de leergang heeft iedere dag een specifiek thema. De dagthema’s hebben gedurende de leergang een vaste opbouw en onderlinge dwarsverbanden. Daarmee werken de deelnemers gedurende de leergang aan een hernieuwde koers op hun organisatie en leiderschap. Soms levert dit koersverlegging op, soms juist een bevestiging en aanscherping van de im- of expliciete koers. De dagthema’s komen terug in zowel de leiderschapssessies als de fietsetappes. Intenties en daden.

Het dagritme heeft een vaste opbouw. Na het ontbijt vertrekt de groep voor een fietsetappe van een aantal uur (60 tot 100 kilometer). Het dagthema keert gedurende de fietsetappe terug in oefeningen of reflectievragen, alleen of in ploegverband. De fietsroutes gaan langs de kust, door heuvels en bergen met prachtige vergezichten op de zee en natuur. Gedurende de klimmen kan iedere deelnemer zijn eigen tempo zoeken, om elkaar boven weer te treffen en samen ‘top’ leiderschap te ervaren. Alleen ben je sterker, samen ga je harder. Bij terugkomst hebben deelnemers enkele uren ruimte voor rust en reflectie. Joop Zoetemelk zei het spreekwoordelijk al, ‘de Tour win je in bed’. Vrij vertaald voor leiders: lummelen loont.

Leiderschapssessies

In de loop van de middag gaan de deelnemers naar unieke locaties voor de leiderschapssessies. De leiderschapssessies gaan over organisatie- en leiderschapsontwikkeling, ondernemerschap, besturing en veranderkoers in innovatieve context. De leiderschapsateliers zijn gericht op bewustwording, gedrag- en vaardigheidsontwikkeling. De docenten nemen de deelnemers mee in het dagthema, geven strategische context, innovatieve inzichten en praktische handvaten. Vervolgens vertalen de deelnemers dit naar hun eigen organisatie en leiderschap. De leiderschapssessies worden begeleid door Nederlandse, Spaanse, Engelse en Belgische topdocenten (in het Nederlands of Engels, waar nodig vertaalt door de moderator). Na afloop is op de bijzondere locaties een voedzaam en puur diner.