Peloton leiders fietst op Gran Canaria

SportKnowhowXL
november 2015

Gran Canaria is voor velen een onontdekt fietseiland, maar niet voor organisatieadviseur Dirk van Raalte. Hij woont er een groot gedeelte van het jaar om afstand te nemen van het jachtige bestaan in Nederland. Komend voorjaar – van 7 tot en met 13 maart – wordt hij tijdens een speciale leiderschapsreis gevolgd door een peloton leiders van overheidsinstanties, bedrijven en sportorganisaties. Zij gaan de koers verleggen.

Het is niet voor niets dat veel wielrenners in de winter een paar weken doorbrengen op het Spaanse eiland. “Het hele jaar door fietsen met korte mouwen, het is heerlijk”, zegt Van Raalte. Hij verwacht de komende jaren een stijgende populariteit van Gran Canaria. Nu geldt Mallorca nog als het Spaanse fietseiland, maar op Gran Canaria zijn de omstandigheden beter.

Peloton leiders fietst op Gran Canaria

“Het weer is minder wisselvallig, de wegen zijn uitstekend en er is hier een heel gevarieerd trainingsprogramma mogelijk. Laag in de vallei of langs de kust, tot meer dan stevig klimwerk in de bergen.” Voor Van Raalte telt op het eiland echter niet alleen de fiets. De organisatieadviseur komt er ook om nieuwe ideeën op te doen, te studeren en te reflecteren. “Ik adviseer organisaties, coach leiders en vertel hen regelmatig dat enige afstand nemen heel goed is, maar ik weet hoe moeilijk het is. In Nederland word ik zelf ook opgeslokt door een druk schema. Hier in Gran Canaria voed ik mijn vitale bronnen.”

Diverse klantenportefeuille

Sinds acht jaar is Van Raalte zelfstandig organisatieadviseur. Zijn klantenportefeuille is divers. Hij begeleidt zowel overheidsinstanties, grote bedrijven en alles wat daar tussen zit bij het ontwikkelen van een strategie. Zo ook sportbonden –verenigingen en NOC*NSF. Daar ligt zijn hart, al zijn het niet altijd de makkelijkste trajecten. “De wereld verandert. Sportbonden zijn in verwarring. Ze weten dat ze ingehaald worden als ze niets doen. Dat besef is er al jaren, maar het is niet eenvoudig om in beweging te komen.”

“De kracht van sportorganisaties is tegelijkertijd hun zwakte. Besluiten zijn democratisch gelegitimeerd, maar het gaat ten koste van de snelheid”

Van Raalte ziet een duidelijk verschil met het bedrijfsleven. Daar heerst de tucht van de markt.
Adequaat reageren op bijvoorbeeld digitalisering is noodzakelijk om klanten te behouden. In de
sportwereld is dat minder snel aan de orde. “De kracht van sportorganisaties is tegelijkertijd hun
zwakte. Er is veel ruimte voor inspraak, besluiten zijn democratisch gelegitimeerd. Zo hoort het in
de sport, maar het gaat ten koste van de snelheid en haalt vaak de scherpe kanten van een
voorstel af. Tot substantiële verandering komt het daardoor zelden.”

Bommetjes gooien

Om sportorganisaties alert te houden gooit Van Raalte bommetjes, zoals hij het zelf noemt. Hij
probeert als relatieve buitenstaander doorbraken te creëren in vraagstukken die soms al
jarenlang spelen; denk aan verminderde sponsorinkomsten of afnemende ledenaantallen. Hij kan
de eerste aanzet geven, maar de echte verandering komt van leiders van binnenuit.

“Er is moed voor nodig om als bestuurder van een organisatie echt voor de troepen te gaan staan, want verandering roept weerstand op. De leider wordt daar het gezicht van.” Van Raalte stelt vast dat veel leiders – ook in de sport – daar voor terugdeinzen. Ze zeggen wel dat ze staan voor die verandering, maar overstijgen daarbij niet hun eigen ego. Gevolg is dat er van die verandering weinig terecht komt.

Bij jongere directeuren – die nog niet zo lang verbonden zijn aan een organisatie – speelt dat minder. Van Raalte verwacht dat met name deze lichting, samen met toppers vanuit de overheid en het bedrijfsleven, zich in maart van volgend jaar zullen melden voor de leiderschapsreis op Gran Canaria. Fietsen vormt daarin een belangrijk onderdeel.

“In het wielrennen zitten zoveel mooie metaforen die van toepassing zijn op leiderschap. Het samenwerken, het klimmen naar de top en daarna het over de col heen kijken. Iedere dag komt er op die manier een ander facet van leiderschap aan de orde.”

Basisconditie

Een goede basisconditie is aan te raden, maar Van Raalte gaat de fietsende leiders niet over de kling jagen. Er is iedere middag bewust ruimte om te reflecteren. Daarna volgen er colleges van nationale en internationale topdocenten op het gebied van veranderkunde en leiderschap. Net zo belangrijk is overigens de bijdrage van de theaterschool van Las Palmas.

“Het is belangrijk een boodschap goed over te brengen, aanstekelijke energie uit te stralen. Acteurs kunnen daar zeken bij helpen.” Het programma liegt er niet om, maar Van Raalte waakt ervoor het al te zwaar te maken. Daar is niemand bij gebaat. “Je kunt niet altijd pieken. Topwielrenners weten dat als geen ander. Het is tijd dat ook leiders daar van doordrongen raken.”

Sportknowhowxl