Selecteer een pagina

Meest gestelde vragen

1. Is de leergang een veredelde fietsvakantie?
In Europa zijn er tal van fietsvakanties. ‘Stoempen’ op de fiets, turen naar de fietscomputer, en na een week afgepeigerd naar huis. En vervolgens weer gaan ‘stoempen’ op het werk, turen op de computer, en aan het eind van iedere dag afgepeigerd naar huis.

Leiderschapsleergangen zijn er ook genoeg. Vaak in muffige conferentiezalen, volle hoofden die nog voller worden gepropt met vooral veel informatie. Soms voorzichtig afgewisseld met oefeningen, slechts zelden in omstandigheden die appelleren aan leiderschap als het echt spannend wordt. Lange dagen, hotelvoedsel, hoeveel voegt dat toe aan vitaal en verbindend leiderschap? Dat er onder een hoofd ook nog een lichaam bungelt, wordt vaak vergeten.

De leergang Koersverleggend Leiderschap combineert de nieuwste inzichten op het gebied van organisatie- en leiderschapsontwikkeling, met het daadwerkelijk vertalen en beproeven naar de eigen praktijk. Een unieke combinatie.

Bovendien herbergt fietsen veel zichtbare en verborgen lessen voor leiderschapsontwikkeling. Om zo professie en passie te combineren en te komen tot echte koersverlegging (of juist bevestiging van de bestaande koers).

Iedere editie van de leergang kan er slechts 1 deelnemer van een organisatie deelnemen. Onbekende koersgenoten dus. Het is telkens weer verrassend om te zien, hoe het fietsvirus extra snel een groepsdynamiek creëert, die elkaar uitdaagt tot reflectie, beweging en ontwikkeling.

2. Waarom vindt de leergang niet in Nederland plaats?
Leiderschapsleergangen in Nederland vinden vaak plaats op de spreekwoordelijke of echte hei. Meestal binnen, soms gedeeltelijk buiten. Sinds we binnen beton leven zijn we vaak vergeten hoeveel we kunnen leren van de wetmatigheden en ritmes van de natuur. Binnen beton trek je je harnas nog wat strakker aan of vecht je, buiten verbind en deel je.

Het unieke klimaat op Gran Canaria maakt het mogelijk de november en maart edities van de leergang geheel buiten plaats te laten vinden. Dat geeft andere energie en inzichten en daarmee een extra impuls aan organisatie- en leiderschapsontwikkeling. Gran Canaria wordt wel het ‘Cycling Paradise’ genoemd. Als het bijvoorbeeld op de Veluwe of Mallorca nog te koud en nat is, herbergt Gran Canaria de ideale omstandigheden om koersverleggend leiderschap op de fiets te beproeven.

De accommodaties in Gran Canaria zijn een stuk goedkoper dan in Nederland, waarmee de investering voor de leergang lager is dan vergelijkbare opleidingen in Nederland. De reis naar Gran Canaria gaat snel, eenvoudig en goedkoop, vaak netto dezelfde tijd die in Nederland nodig is om files te trotseren.

Overigens, als je voor je teamsessie in Nederland op zoek bent naar een natuurrijke locatie met Canarisch gastvrijheidsniveau? Bezoek eens conferentiehotel en landgoed Kapellerput: Meeting Geluk(t)!

3. Is de leergang zweverig?
Toen we nog kind waren deden we vaak het spelletje ‘voetjes van de vloer’. Hoe leuk was dat. En soms gaf het spelletje staand op de stoel verfrissende nieuwe uitzichten. In deze leergang houden de deelnemers de voeten gewoon op de vloer (of op de pedalen, of vulkanische aarde). Desondanks worden de deelnemers speels uitgedaagd zichzelf en hun organisatie vanuit bestaande en nieuwe cameraposities te bekijken. Wat zijn de echte vraagstukken die er op mijn organisatie en mij afkomen? En wat vraagt dat van mijn organisatie en leiderschap? Niet met zweverige methodieken, ook niet door surrogate simulaties (wie kent er niet de training ‘schreeuw je emoties eruit’). Wel door de beste leiderschapsversie van jezelf te leven en te leiden. Niet voor niets verscheen onlangs het boek ‘goede leiders zweven niet’.
4. Is de leergang een eenmalige intentie?
Er is veel onderzoek gedaan naar de echte en blijvende waarde van leiderschapsprogramma’s. De conclusie is ronduit beschamend: veel desinvesteringen van geld, tijd en energie. Wie kent er niet die collega die op cursus is geweest, een nieuw trucje heeft aangeleerd, waarvan iedereen denkt ‘even bukken, over een paar dagen doet hij of zij wel weer normaal’.

In de leergang Koersverleggend Leiderschap krijg je een scherper beeld van je omgeving, je organisatie en je unieke talenten. Hoe kun je die talenten nog meer etaleren voor je organisatie, zonder met je talenten en energie te woekeren.

Voor de inwoners van Gran Canaria is onbaatzuchtig delen hun natuurlijke gewoonte. Daarmee geeft het volgen van de leergang ook een schatplichtigheid naar jezelf en je organisatie. Welk spreekwoordelijk cont(r)act ga jij met jezelf aan om de oogst vanuit de leergang blijvend te verzilveren. En ook te delen en te vermenigvuldigen met je organisatie.

Regelmatig hebben deelnemers van de leergang de behoefte om elkaar blijvend te spiegelen op hun koersverloop en treffen ze elkaar weer op gezette momenten, om in dialoog en al koersend de fietsketting strak te houden.

5. Moet ik een doorgewinterde fietser zijn, dan wel kan ik de leergang volgen zonder fietsconditie?
De ervaring van voorgaande edities is dat de leergang uitdagend is voor racefietsers van verschillend fietsniveau. Op het vlakke kunnen de deelnemers met de sterkste benen het kopwerk verrichten. In de beklimmingen is het sowieso van belang je eigen ritme aan te houden, wachten de deelnemers boven op elkaar, of koersen de bergmarmotten een lusje erbij. Voor wie is de leergang niet bedoeld: voor fietsers die zich continu het snot voor de ogen willen fietsen, of voor fietsers die niet meer hebben getraind dan een rondje om de kerk.